gewoonwilly.nl
Lifestyle

Over links en rechts en alles wat ertussen zit

Zoals violisten zich goed lenen voor hersenonderzoek vanwege de bijzondere inspanning die van hun linkerpink gevraagd wordt, zijn pianisten uiterst geschikt voor hersenonderzoek doordat ze hun ganse brein bij het muziekmaken moeten gebruiken. De reden daarvan is de noodzakelijke coördinatie tussen rechter- en linkerhand. Niet alleen moeten alle bewegingen tegelijkertijd vloeiend en trefzeker zijn; ook de coördinatie van beide handen (en bij van blad lezen: handen en ogen) is van essentieel belang. 

gewoonwilly.nl

Coördinatie van bewegingen bevindt zich in een specifiek en uitgebreid gebied in het brein, de kleine hersenen genoemd, omdat het een soort aparte hersenen achter en onder de rest van de ‘grote’ hersenen vormt. Het is het deel van het brein dat de verschillende aspecten van ons gedrag gelijkmatig laat ver-lopen. Dus ook de motoriek. Zoals gezegd, coördinatie van vloeiende bewegingen van beide handen vormt een belangrijk onderdeel van pianospelen. Vandaar dat onderzoekers van de Duitse Heinrich Heine universiteit van Düsseldorf met name geïnteresseerd waren in de kleine hersenen van pianisten. Ze vergeleken hiervoor hersenscans van 60 conservatoriumstudenten met als hoofdvak piano en evenveel (voornamelijk medische) studenten van dezelfde leeftijd en opleidingsniveau die echter nooit een instrument hadden gespeeld. En als verwacht was het volume van de kleine hersenen aanzienlijk groter bij de pianisten ten opzichte van de niet-musicerende collega’s. Ook hier bleek de omvang van dit hersengebied in direct verband te staan met de hoeveelheid tijd die de pianisten dagelijks oefenen. Hoe vaker en hoe langer ze studeren, des te groter het volume; het aantal geoefende uren verklaart het volume van de kleine hersenen voor 40 procent. 

Maar niet alleen de kleine hersenen zijn betrokken bij de coördinatie van bewegingen. Zeker wanneer het de samenhang tussen links en rechts betreft, speelt een ander deel van de hersenen de hoofdrol: de hersenbalk, die zich midden in de hersenen bevindt. Deze bevat alle verbindingsbanen tussen de rechter- en linkerhersenhelft. Ieder signaal dat van links naar rechts (en andersom) in de hersenen gaat, reist door deze balk. Veel verkeer van de ene naar de andere hersenhelft en je zou een dikke balk verwachten. En bij wie is dat links-rechtsverkeer met name belangrijk, omdat ze beide handen moeten gebruiken bij het maken van muziek, soms met tegengestelde ritmes, melodieën en nadruk? Inderdaad, bij pianisten. Daarom onderzocht de groep uit Düsseldorf ook de dikte van de hersenbalk bij de eerder genoemde pianisten en hun controlepersonen. En ja, het voorste deel ervan – het deel dat de verbindingsbanen bevat van de bewegingszenuwen in de hersenen – bleek aanzienlijk dikker bij de pianisten dan bij de controlepersonen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *